Búbos Teveház


“Minden ember orvos és építő is egyben, aki képes 
arra,
hogy meggyógyítsa önmagát, 
és felépítse a saját hajlékát.” 

Nader Khalili
építész, a szupervályog „atyja”


A BÚBOS TEVE ÚTRA INDUL…
~~~
Zsákvályog Ökoház Projekt Közösségi Támogatással

 
Búbosház púpos tevével házasítva?! Szép és egészséges hajlék elérhető áron, saját kezű kivitelezéssel?! Télen meleg, nyáron hűvös otthon fűtő-hűtőberendezés és gépek nélkül a mi éghajlatunkon?! Utópia vagy reális jövőkép?!


"Álmodtunk egy világot magunknak, itt állunk a kapui előtt": üde zöld, csendes és jó levegőjű helyen, egy szép és egészséges kis házban, drasztikusan lecsökkentve a sárga csekkek számát…

Először szembejött velünk a szupervályog, és első látásra beleszerettünk az ívelt, lágy formákba és a melegséget árasztó terekbe. Megtanultuk, hazahoztuk. Majd miénk lett a szelíd domboldal a Gerecse karéjában, Szivárvány Falunak kereszteltük el. Kisimulnak az idegek, megtelik a tüdő, repes a szív itt az erdő mellett, a körülölelő hegyek oltalmában. Ide álmodtuk meg a Búbos Ökoházakat: egy nádtetős présházat és egy zöldtetős dombházat… és szkeptikusok ide vagy oda, miszerint vályoggal nem lehet építkezni, megkaptuk az építési engedélyt (még a régi, szigorú rendszerben!). Már csak a „mikor” és a „miből” kérdőjelei álltak a megvalósítás útjában. Valaki javasolta a crowdfunding-ot, azaz a közösségi finanszírozást. Jó ötlet, bele kéne vágni! Közben telt-múlt az idő, mi pedig álmodoztunk tovább. Hogy ne érezzük hiábavalónak a várakozást, addig is megépítettük a Búbosházakat a képzeletünkben, sőt, egy egész ökofalut is kerekítettünk köré, mindezt egy sci-fi kalandregénybe öntve. Így született az Angyalhegy ökoutópia-sorozat. Annyira szerettünk volna már ott élni ezen a varázslatos helyen! Kellett egy vízió! Menet közben kőműves iskolába is beiratkoztunk, legyen papírunk is, hogy ÉP-ítők vagyunk :-). És hab a tortán, hogy rábukkantunk egy zseniális, passzív (bonyolult gépészet nélkül automatikusan működő), hálózattól független földfűtési rendszerre. Agyő, fűtésszámlák! Értelmet nyert a késlekedés, kár lett volna ezt kihagyni. A kazán és a kémény árából inkább ezt az önjáró "zöld padlófűtést" építjük meg! Igen, ő az a bizonyos púpos teve, akit egyből összeházasítottuk a Búbosházzal, annyira illettek egymáshoz. Mindkét rendszer a természetből „táplálkozik”, tőle tanul, a permakultúra iskolapéldája.

Így aztán – hónunk alatt az Angyalhegy regénnyel és a Búbos Teveházas elképzeléseinkkel – idén tavasszal vándorútra, országjárásra indulunk kis hazánkban, és reményeink szerint a határon túlra is, hogy bemutassuk az érdeklődőknek a terveinket, és támogatókat verbuváljunk a megvalósításhoz (akár pénzzel, akár eszközzel, akár munkával).

Honlapunkon nyomon követheted majd az állomásokat. Szeretnéd, ha felétek is járnánk? Kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ċ
Információ Szupervályog,
2018. márc. 4. 6:11